Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
28.03.2022, 15:20

Βραβεία Michelin 2022: Νέα αστέρια κάνουν τη  Γαλλία να λάμψει ξανά

Βραβεία Michelin 2022: Νέα αστέρια κάνουν τη  Γαλλία να λάμψει ξανά

Ο Οδηγός Michelin αποκάλυψε την έκδοσή του για το 2022 σε ότι αφορά στη Γαλλία σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Cognac της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στις 22 Μαρτίου το απόγευμα. Είναι η πρώτη φορά στα 122 χρόνια ιστορίας του Οδηγού  που η τελετή δεν έχει πραγματοποιηθεί στο Παρίσι και  στη λίστα, μαζί με τα νέα εστιατόρια με ένα αστέρι, υπάρχουν δύο νέα εστιατόρια με τρία αστέρια Michelin.

Συνολικά, 41 εστιατόρια από όλη τη Γαλλία βραβεύτηκαν με ένα αστέρι Michelin, έξι προήχθησαν στην κατηγορία των δύο αστέρων και δύο εντάχθηκαν στο αποκλειστικό κλαμπ των εστιατορίων με τα τρία αστέρια Michelin. Σε άλλα έξι εστιατόρια απονεμήθηκε ένα Πράσινο Αστέρι Michelin, μια ανταμοιβή που αφορά στη βιωσιμότητα. Συνολικά, 627 εστιατόρια περιλαμβάνονται στον οδηγό Michelin για το 2022, 500 από τα οποία βρίσκονται εκτός της περιοχής του Παρισιού.

Φυσικά, πάντα υπάρχουν νικητές και χαμένοι, οπότε η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση: συνολικά, λοιπόν, 24 εστιατόρια έχασαν τη βαθμολογία ενός αστεριού. Για τα εν λόγω εστιατόρια αυτό δεν είναι καλό νέο, αλλά θέλω να σας πω  ότι είναι σύνηθες κι έχει συμβεί σε κορυφαίους σεφ όπως π.χ. ο Gordon Ramsay. Οι λόγοι απώλειας της διάκρισης οφείλονται κυρίως στη μη τήρηση της συνέπειας στην ποιότητα.

Σε ότι αφορά στην κατηγορία των διάστερων, αυτή περιλαμβάνει έξι νέα εστιατόρια με τέσσερα από αυτά να βρίσκονται στο Παρίσι, το ένα στο Μονακό και το άλλο, το Lalique, στη μικρή πόλη Bommes στη Nouvelle-Aquitaine στη νοτιοδυτική Γαλλία. Πιο αναλυτικά, αυτά είναι τα L'Oiseau Blanc – Παρίσι, Lalique - Bommes, Duende - Nîmes,   Le Restaurant du Palais Royal – Παρίσι με επικεφαλής τον Έλληνα σεφ Φίλιππο Χρονόπουλο (!), Le Blue Bay – Μονακό και Restaurant Table – Παρίσι.

Σε σχέση με πέρυσι, δύο εστιατόρια, το Les Cèdres (Granges-les-Beaumont) και το Les Hauts de Loire (Onzain), έχασαν ένα από τα αστέρια τους, πέφτοντας στην κατηγορία αξιολόγησης ενός αστεριού. Επίσης, άλλα τρία εστιατόρια δύο αστέρων είτε πουλήθηκαν είτε έκλεισαν. Συνολικά πάντως, φέτος στη Γαλλία υπάρχουν 74 βραβευμένα εστιατόρια με δύο αστέρια Michelin. Στην ομάδα των τριάστερων τώρα έχουμε δύο νέες εντάξεις πράγμα που σημαίνει ότι πλέον βρίσκουμε συνολικά 31 εστιατόρια τριών αστέρων Michelin στη Γαλλία.

glass cup gb1913717a 640

Θέλω να σταθώ εδώ, καθώς ένας από τους νεοφερμένους στην κατηγορία είναι το παριζιάνικο εστιατόριο Cheval Blanc Plénitude του σεφ Arnaud Donckele, το οποίο έφτασε κατευθείαν από το μηδέν σε τρία αστέρια – αν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι  το πρώτο στην ιστορία του Οδηγού Michelin που κατάφερε κάτι τέτοιο. Το δεύτερο νέο τριάστερο είναι το Villa Madie με σεφ τους Dimitri και Marielle Droisneau.

Η μεγάλη συζήτηση έγινε βέβαια γύρω από το ένα αστέρι Michelin που απέσπασε ο Jean Imbert για το Plaza Athénée κι αυτό είναι φυσικό, καθώς ο εν λόγω σεφ που δεν είχε αποσπάσει ποτέ καμία διάκριση τέτοιου είδους, κλήθηκε να αντικαταστήσει των διάσημο Alain Ducasse ο οποίος χάριζε σταθερά στο εστιατόριο τρία αστέρια, όταν ο τελευταίος αποχώρησε επεισοδιακά. Οι Κασσάνδρες της γαλλικής γαστρονομίας είχαν προβλέψει ότι ο Jean Imbert δεν θα τα πήγαινε τόσο καλά, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει τι θα γίνει στο μέλλον με το συμβόλαιό του.

Έξι ακόμη εστιατόρια βραβεύτηκαν με Πράσινο Αστέρι Michelin ( η διάκριση απονέμεται σε επιχειρήσεις που έχουν ιδιαίτερη συνείδηση των βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών και μηδενικών αποβλήτων). Οι νέες προσθήκες, που παρατίθενται στη συνέχεια, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εγκαταστάσεων Michelin Green Star στη Γαλλία σε 87 φέτος (Domaine Roberach - La cooperative -Belesta Toya-Faulquemont,  La Table de la butte – Plouider,  La Table du gourmet – Riquewihr, Belles perdrix de Troplong Mondot –Saint Emilion, Auberge Sauvage –Servon. Στα ειδικά βραβεία προστέθηκε φέτος η κατηγορία του Chef Mentor Award με τη διάκριση να δίνεται στον Thierry Marx.

Δείτε περισσότερα στο www.michelin.com/en/press-releases/michelin-guide-2022-france/

Γιώτα Παναγιώτου

So Posh